Tieto klasické veľkonočné pokrmy s mäsovými výrobkami od Hyzy vás prenesú naspäť v čase.

Veľká noc bola pre našich predkov nielen najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ale aj obdobím bohatých hostín. Štedrá nádielka vysokokalorických pokrmov oslavovala koniec pôstu a príchod jari.
Každý región Slovenska mal svoje špecifické jedlá, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Na Záhorí nesmela chýbať veľkonočná baba, na východe hrudka a v stredoslovenských dedinách sa pripravovalo plnené jahňa. Samozrejme, základ tvorila aj šunka s chrenom a vajíčkami.
Ani dnes si najkrajšie sviatky jari nevieme bez mnohých týchto jedál predstaviť. Dnes už máme našťastie moderné postupy a kvalitné ingrediencie, ktoré ich povyšujú na ešte vyššiu chuťovú úroveň.
Ak premýšľate, aké dobroty tento rok položiť na veľkonočný stôl, týchto 5 tradičných receptov s kvalitnými výrobkami od Hyzy vás zaručene inšpirujú.
Veľkonočná baba – symbol ukončenia pôstu
Veľkonočná baba (alebo syrek či paska) je sýte jedlo, ktoré symbolizovalo koniec pôstneho obdobia. Na veľkonočnú nedeľu ju gazdiné zvykli nosiť do kostola na posvätenie.
Tradične sa pripravovala z vajec, mlieka a cukru, v niektorých regiónoch pridávali aj mäso či údeniny. My vám odporúčame pridať do nej Exclusive klobásu od Hyzy pre výraznejšiu chuť.
Ingrediencie:
8 vajec
500 ml mlieka
250 – 300 g staršieho pečiva (chlieb alebo rožky, nakrájané na kocky)
150 g Hyza Exclusive klobásy (nakrájaná na malé kúsky)
1 cibuľa (voliteľné)
Soľ, čierne korenie
1/2 ČL majoránu
Trochu masla na vymastenie formy
Pečivo si nakrájajte na malé kocky a vložte do väčšej misy, pridajte na drobné kúsky nakrájanú klobásu Hyza Exclusive a najemno nasekanú a na oleji orestovanú cibuľu. V samostatnej miske rozšľahajte vajcia s mliekom, osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte aj štipku majoránu.
Vaječnú zmes nalejte na pripravené pečivo s klobásou, dobre premiešajte a nechajte postáť približne 10 až 15 minút, aby pečivo nasiaklo všetky chute. Formu na pečenie vymastite maslom, zmes do nej prelejte a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 až 45 minút.
Po dopečení nechajte chvíľu vychladnúť, nakrájajte na plátky a podávajte ako súčasť veľkonočného pohostenia.

Veľkonočná hrudka – tradičné sýte jedlo
Veľkonočná hrudka sa pripravovala hlavne na východnom Slovensku a predstavovala symbol hojnosti. Mäsitejšia verzia sa varila s údeninou, zatiaľ čo pôvodná verzia bola len z mlieka a vajec. V niektorých regiónoch ju pripravovali aj na sladko.
Ingrediencie:
1 liter mlieka
8 vajec
1 ČL soli
100 g Premium kuracia šunka 92 % od Hyzy (pre výraznejšiu chuť)
Mlieko priveďte do varu a postupne pridávajte rozšľahané vajcia so soľou. Miešajte, kým sa hmota nezrazí, potom preceďte cez gázu.
Do hmoty pridajte na kocky nakrájanú Hyza šunku a vytvarujte guľu. Nechajte vychladnúť a podávajte nakrájané na plátky.
Pri výbere čerstvého mäsa a mäsových produktov si nezabudnite na obale skontrolovať označenie SK 106 ES. Tento symbol je záruka, že ide o poctivý, slovenský výrobok od Hyzy. O kvalite Hyza výrobkov vypovedá prestížne ocenenie Superbrands, ktoré získavajú len tie najlepšie slovenské značky a Hyza si ho tento rok vyslúžila už po desiatykrát. |
Plnené veľkonočné jahňa – slávnostný stredobod stola
Plnené jahňa – symbol obety a jari – bolo vrcholom veľkonočného hodovania. Kým v minulosti sa plnilo najmä vnútornosťami, v dnešnej dobe ju nahrádza chutnejšia a jemnejšia plnka s mäsom a šunkou.
Ingrediencie:
1 vykostená jahňacina (asi 1,5 kg)
150 g Stehenná kuracia šunka 92 % od Hyzy
100 g strúhanky
2 vajcia
1 cibuľa
Soľ, čierne korenie, majoránka
Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na kocky nakrájanú Hyza kuraciu šunku, premiešajte so strúhankou, vajcami a korením. Touto zmesou naplňte jahňa, zašite a pečte pri 180 °C asi 1,5 hodiny.
Tradičná veľkonočná plnka s mäsom – lahodná klasika
Veľkonočná plnka sa nepoužívala len na naplnenie mäsa – v mnohých domácnostiach ju konzumovali aj samostatne. Zvykla sa pripravovať z chleba, vajíčok a mäsa, pričom v niektorých regiónoch sa pridávali aj bylinky alebo údeniny.
Ingrediencie:
300 g staršieho chleba
200 ml mlieka
150 g Kuracie pečene sous-vide od Hyzy
3 vajcia
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL majoránky
Soľ, čierne korenie
Chlieb nakrájajte na kocky a zalejte teplým mliekom. Na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané sous-vidované kuracie pečene. Primiešajte vajcia, majoránku, soľ a korenie. Všetko spojte s chlebovou zmesou a vložte do vymasteného pekáča.
Pečte pri 180 °C asi 30 minút do zlatista.

Šunkovo-syrová roláda – elegantná veľkonočná pochúťka
Rolády sú aj dnes obľúbeným pohostením pre návštevy, pretože sa môžu pripraviť v predstihu – sú hotové doslova do pár minút a výsledok je chutný a efektívny. Skúste si ju tento rok spraviť netradične s kuraciou mortadelou, ktorá roláde pridá ešte viac jemnosti a šťavnatosti.
Ingrediencie:
200 g Mortadela kuracia saláma (nakrájaná na tenké plátky)
6 plátkov plátkového syra (napr. gouda, eidam)
3 vajcia natvrdo
100 g črievkového taveného syra
50 g zmäknutého masla
50 g strúhanej nivy (alebo iného syra s výraznejšou chuťou)
1 menšia sterilizovaná kápia (nakrájaná na tenké pásiky)
Štipka soli a bieleho korenia
Vajcia uvarte natvrdo a po vychladnutí oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtka roztlačte vidličkou a v miske zmiešajte s taveným syrom, maslom a strúhanou nivou, kým nevznikne jemná, krémová plnka. Nakoniec pridajte nadrobno nakrájané uvarené bielky a štipku soli a bieleho korenia.
Na potravinovú fóliu alebo alobal poukladajte plátky kuracej mortadely tak, aby sa mierne prekrývali a vytvorili súvislú plochu. Na vrch rozložte plátky syra, rovnomerne natrite pripravenou plnkou a uhlaďte stierkou. Na vrch ešte poukladajte kápiu nakrájanú na tenké pásiky.
Pomocou fólie plnku opatrne zrolujte a dobre utiahnite, aby držala tvar. Roládu nechajte v chladničke stuhnúť minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.